АЕЦ Козлодуй ЕАД ще може да договаря и получава доставки от

...
АЕЦ Козлодуй ЕАД ще може да договаря и получава доставки от
Коментари Харесай

МС упълномощи АЕЦ Козлодуй да преговаря с руски компании за шести блок

" АЕЦ Козлодуй " ЕАД ще може да договаря и получава доставки от съветски компании за задачите на плановия годишен ремонт на шести блок. Това решение бе признато през днешния ден от Министерския съвет след писмо от атомната централа и предложение на министъра на енергетиката.

" АЕЦ Козлодуй " ЕАД ще може да договаря и получава доставки от съветски компании за задачите на плановия годишен ремонт на шести блок.

Разрешението е предоставено като дерогация от ограничаващите ограничения, въведени с Регламент № 833/2014, които постановат забрани за действия, свързани с Русия и дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

Този правилник разрешава изключения в случаи, когато става въпрос за употреба, поддръжка, преправка на гориво и сигурност на нуклеарни уреди за цивилен потребности.

Конкретно, " АЕЦ Козлодуй " ще получи доставки на вътрешно-реакторни детектори, асинхронни електродвигатели и свързани с тях услуги. Дерогацията разрешава също така доставка на тръбен електронагревателен блок за компенсатора на размера, токови трансформатори и характерни аварийни елементи.

" АЕЦ Козлодуй " е единствената атомна централа в България и обезпечава над енда трета от националното електропроизводство. Тя играе основна роля за енергийната сигурност на страната и е със руско планиране, с голям брой съветски съставни елементи.

Тези доставки и услуги са свързани с плановия годишен ремонт на шестия блок на централата и ще допринесат за нейната надеждност и дълготрайност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР